Jachtclub

 

Op woensdag  16 mei , 2018 kreeg SID visite op kantoor van Gabrielle van Bunnik-Oude Wolbers en haar man Rudy.

Zoals eerder vermeld is op de website  www.s-i-d.nl/wie-kan-mijn-vader-ben-oude-wolbers-herinneren  is zij op zoek naar het verleden van haar vader Ben Oude-Wolders , Ben werkte in Nederlands Nieuw-Guinea als Maatschappelijk werker voor het Ministerie waar hij gegevens rapporteerden en deze doorgaf aan het Ministerie. Tijdens een bezoek aan het huis waar haar oom nog woont en waar zij met haar moeder en grootouders heeft gewoond , na het overlijden van haar vader  Ben  ( Ben was verdronken in Hollandia in 1954 ) was haar moeder , zwanger van Gabriëlle . Eenmaal terug gekeerd naar Nederland woonde zij tot aan haar overlijden in 1993 in haar ouderlijke huis en is zij nooit opnieuw getrouwd. In het ouderlijke huis vonden Gabriëlle en haar man Rudy een doos achter de schotten op zolder.Deze doos was gevuld met héél veel foto’s en documenten waardoor haar interesse was gewekt naar…. “WIE WAS MIJN VADER ? “

Hier werd immers nooit over gesproken.

 

 

Tijdens haar visite op het kantoor van de Stichting had ze de doos meegenomen , die ze gevonden had . Inmiddels was alles prachtig en netjes gearchiveerd en mochten wij dit inkijken.
Wat schertst onze verbazing , er was een rapport gemaakt over de DETA kamp , waarin staat beschreven hoe en op welke manier de DETA JONGENS leefden.
Ben Oude-Wolbers was zeer begaan met het lot van de DETA jongens en dat legt hij ook uit in dit rapport.
Stichting Indische Documenten heeft toestemming gekregen van de familie Bunnik Oude -Wolbers om dit rapport te plaatsen op de website, waarin wordt  duidelijk gemaakt hoe de situatie was en hoe ze leefden.

 

Rapport betreffende DETA kamp

Note :

Mijn vader was een DETA jongen en ook voor mij is dit rapport zéér belangrijk geworden , hoe mijn vader als 15-jarige jongen huis en haard had verlaten om te overleven en als DETA jongen aan de slag ging om van Nederlands Nieuw-Guinea een thuis te maken voor de Indische mensen uit Indonesië , want zoals wij allemaal weten NIET door is gegaan