Bekend is de periode van de Japanse aanval, kampen verblijf, dwang arbeid en alle wreedheden die daar tot eind 1949 plaats vonden, dat !! was dus het einde van een Nederlands bewind op papier! Zou je denken! En ook een einde aan wreedheden? Deze laatste gedachten is begrijpbaar ! Zeker voor de generatie geboren in Nederland, Nederlanders, die er eigenlijk niets aan kunnen doen, dat ze niets horen of lezen? Hoe zit dat met de kinderen ? Geboren rond eind 1945-1972 in Indonesië ? Stel je voor de angst van dat kind? Gezin, begrijp waarom dàt zwijgen plaatsvond, massaal ? Collectief ? Dit handelen is in de psychologie beschreven dat dit alles is gebaseerd op angst, een verlammende angst, die de mond snoert, hersens verlamt ! Wie wil er herinnerd worden aan zoveel afschuwelijk, mensonterend handelen ? Beestachtig, vergeten ! Zo snel mogelijk, kijken naar morgen en daar begint ons verhaal!

Kinderen jonger als jullie, niet begrijpend wat er werkelijk was gebeurd, verlamd, hadden geen keuzes, nog de ouders ? Vluchten naar Nederland, je kon kiezen tussen een gewisse dood of een onbekende toekomst!

Uit het kamp bevrijd! Mijn zus en ik zijn ontluist ,ontwormt en wat nogal niet meer ,net voor het vertrek naar Nederland.

Dezelfde toekomst waar ik nu overschrijf, wie had ooit gedacht ? Dat na een bevrijding van een land, de jacht pas begon ? Een jacht die zijn oorsprong vond bij de Japanse bezetting ! Niet ophield ? Stel de Duitse bezettingsmacht bleef in Nederland na de oorlog ? Nederland werkte nog door, met de bezetters ? Na de bevrijding ? Nu dit gebeurde in Indonesië, was er de woede van het volk, als reactie op meer dan drie honderd jaar overheersing ! Als of er een Kruidvat ontplofte ! We kunnen het vergelijken toen na de oorlog schuldigen gezocht werden, die met de Duitsers samen hadden gewerkt!

Foto: Tineke Bennema

Door de onderdruk van de Verenigde Naties en Amerika werd dus de onafhankelijkheid uit geroepen van Indonesië , eind December 1949, deze gegevens kun je overal vinden!

Maar wat weinig weten! Wat gebeurde er in die jaren daarna? Daar was het leger, hoofd was Soekarno en allemaal splinter groepen, boeven en geloof groeperingen en we hadden onder andere de Indo’s- Chinees- Molukkers, noem ze maar op, hun hadden bezit, grondbezit, rijkdom, goede posten in de overheid en vertegenwoordigde zij meestal het Nederlands macht stelsel, dat gold natuurlijk niet voor iedereen!
Dat werd af geschaft, niet goedschiks dan kwaadschiks!
Dus zij waren de vijanden van Indonesië en de Indonesiërs, de revolutie was geboren ? Ondanks dat Soekarno aan de macht was ? Onvoorstelbaar denk je, maar het was wel waar!
Denk je? Er was toch vrede? Minder van dat was waar, het was het begin van een eind, wat ongeveer achttien jaar zou duren, na de val van Soekarno en dit verklaard dan gelijk, de vlucht naar Nederland.

Moeder met haar kinderen , het ontstaan van het nieuwe Indonesië, we hebben blond haar en blauwe ogen ,het gevaar voor de Indonesiërs

Deel 2.