Land kwijt, vlag kwijt, schamel bezit , wat eerst door de Japanners werd af genomen, werd NU door Indonesië in beslag genomen
Het juiste aantal doden is nog steeds niet bekend ? Eind 1949-1968 worden er steeds meer massa graven gevonden en er duiken steeds meer massa graven op in Indonesië, dit omdat er steeds meer huizen worden gebouwd en de bevolking steeds meer toe neemt!
Dit alles heeft te maken met de toenadering die we doen, we noemen dat een dialoog, niet naar schuldigen zoeken, of aanwijzen, maar feiten, om eindelijk ontbrekende, gegevens boven de tafel te krijgen, daar is waar het om gaat ? Niets meer en niets minder!
Vergeet niet het is meer dan 67 jaar geleden.

Therapie !
En die kinderen van toen, ze werden ouder, kregen het moeilijk, verdrongen herinneringen die ook weer boven kwamen, ouders die door de Japanse kampen binnen of buiten hadden geleefd , hadden hun kinderen weerbaar op gevoed, kinderen hebben hierdoor, geen kind kunnen zijn! De basis van geluk, zijn ! Je eerste jaren van je leven!
De fout zat niet bij de ouders ? Van uit het doorstane, waren hun zo streng, als de Japanners waren naar hen . Ze wisten niet beter en Nederland ? Zij wisten helemaal niets, een fenomeen als deze kende ze niet , had ook nog nooit plaats gevonden in de geschiedenis !Terwijl Nederland zelf met zijn oorlogsverleden afrekende , vergeet ook niet die tijd waar in we toen leefde ? Nazi denken, zwart wit ? Discriminatie, openlijk, daar weten we alles van!

En hoe was het daar ? Aan die andere kant ? Indonesië? Dat hing af waar je woonden, platteland, groot steden, steden groter als Parijs, waar Amsterdam een dorp bij was ? Het platteland was fouten boel, je was overgeleverd ! Aan de willekeur, dat kon de politie wezen, leger, rovers, de geloof fanaten, onderlinge vete, vergeet ook niet dat de Amerikanen samen met de Engelsen hun oorlog, langzaam verschoven, naar de Molukken en andere delen van Indonesië, Nieuw Guinea tot uiteindelijk Korea, Vietnam, deze landen, dropte in 1952 wapens en geld in Indonesië ! Voor wie? De rebellen! Wie dus die rebellen waren is niet echt duidelijk!
Dit gebeurde, en werd beschreven in een sporadisch bericht in de kranten, die een doorsnee Nederlander niet leest, dus een ver van je bed show!

Mensen uit de arme bevolking, moesten geld lenen voor hun vlucht, op merkelijk ? Waarom? De rijken waren als eerste vertrokken met hun bedienden , wie vertrokken er ook, de laatste soldaten, eerst de KNIL ( Koninklijke Nederlandse Indische Leger ) in 1951 en daarna de soldaten die bij de weder opbouw hielpen in 1952 , zij hadden kinderen met of zonder moeder , het trieste verloop in een lopende burgeroorlog, keuzes die gemaakt moest worden , dat kun je zelf wel in vullen?
De rest kennen jullie, we zijn op genomen en zijn een soort Hollander geworden ? Sommige wel, maar vele niet, vele stierven vroegtijdig van heimwee en doorstonden leed, anderen gingen terug, denk hier eens aan ! Aan hun die achter bleven? Welk onheil werd hen beschoren?

Jullie als bezoeker, lezer, hebben hier geen schuld aan ! Wij ook niet ! Dan is er die dialoog tussen ons, als een soort buffer, want wat we willen in het leven ? Weten , weten is kennis , zonder waarheid kan geen mens leren , van zijn fouten of gemaakte fouten , leren! Die ons kunnen behoeden in de toekomst, onze kinderen, wat, wat is mooier als een lachend kind ? En zo zie ik die boten, vol met verkleumde mensen, angstige ogen of oplichtende ogen voor een nieuw avontuur ? Gebaseerd op onwetendheid!

Mijn aankomst was op Schiphol, een betonnen landingsbaan, zomer kleren aan, kort hemd en broek , verdorie wat was het koud, een kou die me nooit meer verlaten heeft?

Aankomst in Nederland ,onze basisschool klas,hoeveel Indo’s zaten er eigenlijk in de klas?

Zo stel je voor…Het overkomt jou ? Het is geen ver van je bed show, het word echt ? Je hebt geen keuzes ? Je ouders slepen je gewoon mee? Je hebt niks te vertellen ? Ontsnappen aan die waanzin ?Na 67 jaar komen die beelden dan naar boven, dat is dan in het jaar 2084??? In welk land?
Kun je begrijpen door welke hel we zijn gegaan ? Om te vergeten, praten we over eten, Pasar Malam , muziek, dans, geborgenheid, heimwee aan toen ? Sommige waren voor altijd verloren in deze samenleving ? Zelfmoorden, zelf destructie, drugs gebruik, ontsporen, want wij praten hier over mensen, niet over zwarte, bruine of pinda en al die scheldnamen die we kregen!

Zo zijn vele van ons in de Wajong uitkering gekomen, we konden het niet redden, een rechtbank deed de uitspraak voor me, want één heel belangrijk gegeven !We zijn nooit bevrijd, de bevrijding van Indonesië was er niet! Die bevrijding in Nederland net zo min . Dat kwam pas veel later, te laat voor ons en zo komen we in de AOW, nieuwe wetten, nieuwe zeden, er werd een ondoordringbare muur om ons gebouwd, alsof wij daar iets aan konden doen?

Anderen hebben wat van het leven gemaakt, zijn gelukkig geworden en leven met weemoed in hun hart, van waar! Waar we eens vandaan kwamen en niet meer bestaat of zal bestaan! Een ver gevlogen droom opgelost in leugens, in ontkenning, van wie??

Dat is het verhaal van de Indo en alle die moesten vluchten, zo wordt het eindelijk tijd om de juiste toedracht boven tafel te krijgen, ik denk stof genoeg om over na te denken. Vergeet niet te genieten van dat leven wat voor jullie ligt en je is gegeven, wat ons eens is af genomen!

Hartelijk dank voor het lezen, Felix

Het totale verhaal is hier in het Frans te lezen, vertaald door Els Hekkenberg gevraagd door Felix.
La traduction complète est disponible ici en Français, traduit par Els Hekkenberg demandé par Felix.

201712 SID (FR)