Onze oom Jan sprak wanneer de feestdagen in aantocht waren altijd over dit gerecht.
Hij kon de smaak zich zo goed herinneren , hij droomde dan weg en ik zag hem al zitten aan de tafel met kerst als kleine jongen , de kokkie had zijn favoriete gerecht bereid voor de kerst!
Veel oudere Indische mensen kennen dit gerecht en kunnen zich de heerlijke smaak en
geur herinneren.

Zwartzuur is een van oorsprong een Indisch gerecht, dat traditioneel
tijdens de kerstdagen gegeten werd met gekookte of gebakken
aardappelen, groenten, peren en perziken op sap.
Helaas is het gerecht en de traditie in de vergetelheid
geraakt, maar gezien het enthousiasme waarmee er over gesproken
wordt is het tijd om deze heerlijke traditie weer in te voeren!

Recept:
1 a 2 kippen of 1 eend
3 grote uien, fijngesneden
½ stuk kaneel
1 theelepel geplette kruidnagel
1 theelepel peper
3 theelepels gula jawa (palmsuiker)
1 bierglas rode wijn of bessensap
1/4 bierglas azijn
1 kopje ketjap manis
2 eetlepels beschuitkruim of maizena
bouillon of water
boter
zout naar smaak
zie ook: klik hier

Snijdt de kip of eend in stukken en wrijf ze in met de peper en zout.
Bak ze in de boter bruin. Bak de uien apart in boter tot ze glazig zijn en
voeg daarna de azijn, wijn, ketjap, suiker en specerijen toe.
Voeg als laatste de kip toe en stoof het geheel gaar.
Voeg naar smaak bouillon of water toe en bind de saus met de
maïzena.