Klik op de foto om te vergroten

Petjel is een Oost Javaanse variant van de gado-gado. Het verschil is met name de saus. De petjelsaus is veel pikanter dan de gado gado saus. Verder wordt petjel meestal met gewone witte rijst geserveerd.

De Indonesische keuken kent vele groenteschotels. Een belangrijk type groenteschotel is de rauwe of geblancheerde groente schotel. De bekendste zijn de gado-gado en petjel.
Elk met zijn eigen specifieke ingrediënten, bereidingswijze en pindasaus.

Gado betekent letterlijk ‘mix’ of ‘mengsel’. Gado-gado is het meervoud en betekent dus ‘mengsels’.
Het is een traditioneel gerecht uit de Indonesische keuken en bestaat uit een mengsel van diverse groenten, tempé en/of tahoe, gekookte eieren, longtong én pindasaus.
Zoals met de meeste gerechten uit de Indonesische keuken kent elke streek zijn eigen variant.
In Oost Java bijvoorbeeld worden eerst de diverse groenten en andere ingrediënten op een bord geserveerd waarna er de Gado Gado saus overheen wordt gegoten, gegarneerd met sjalotjes en emping kroepoek (de gado-gado Siram).
In West Java wordt eerst de pinda’s en specerijen in een vijzel fijn gemaald en dit mengsel door de geblancheerde groenten heen gemengd en soms ook meegebakken en dan pas op een bord uitgeserveerd.
In Jakarta kent men de gado-gado boplo en die wordt geserveerd met een saus gemaakt van cashew noten. En zo zijn er vele, vele varianten van dit populaire gerecht.

Je kunt het in Indonesië dan ook bijna overal kopen.
Elk eetstalletje op straat (de Warung) of restaurant heeft zijn eigen variant gado-gado.
En als je een beetje malas(lui)of gewoon geen zin heb, dan ga je gewoon naar de toko.
De Gado2 saus en petjil saus kan je bij de toko kopen en heeft een heerlijke smaak.
Ze is iets milder van smaak dan de gewone pindasaus.
Wel zo makkelijk.