p1170814

 

Helden Monument, ook bekend als het heldhaftig Monument (Indonesisch: Tugu Pahlawan) is een monument in Surabaya, Indonesië.
Het is het belangrijkste symbool van de stad, gewijd aan de mensen die tijdens de slag om Surabaya op 10 november 1945 stierven.
Het 10 november Museum bevindt zich onder het monument.
Dit monument is 41.15 meter hoog,heeft 10 bogen en is verdeeld in 11 secties en staat voor de slag die was geweest op 10 November 1945.
Een historische datum, niet alleen voor de bewoners van Surabay, maar ook voor de bevolking van Indonesië.
Het Oost-helden monument is gebouwd ter herdenking van de gebeurtenissen van
10 November 1945 bij de slag van Surabaya, waar de arek-arek Suroboyo  ( tieners van Surabaya ) gezamenlijke met de geallieerde troepen vochten tegen de Nederlanders die Indonesië opnieuw wilden kolonialiseren.
Het Helden Monument ligt gelegen in het centrum en wordt elk jaar op 10 november herdacht
ter herdenking van de gebeurtenissen van 1945 toen vele helden stierven in de oorlog van de onafhankelijkheid.
Het krijger monument is gelegen in de Tembaan straat. Het is gebouwd voor alle
strijders die zijn gedood tijdens het vechten tegen het leger die waren ontvoerd door de NICA,die hun zinnen hadden gezet om Surabaya te bezetten op 10 november 1945.
Het is gelegen tegenover de luxe Goeveneurs kantoor.Op de onderkant van het monument is deze versierd met de gravure ‘”Cakra”, “”Stamba”en” “Padma” als symbool van de strijd.
De eerste steen werd gelegd door Ir. Soekarno, de eerste President van de Republiek Indonesië,die werd bijgestaan door de burgemeester van Surabaya.Een jaar later, werd de Helden Monument geopend door Ir. SOEKARNO en op
10 November 1952 was burgemeester, R. Moestadjab Soemowidigdo  aanwezig voor Surabaya.
Dit vond plaats precies boven het ex – gebouw van de Raad Van Justitie of het Paleis van Justitie tijdens de kolonisatie van de Nederlanders,die tijdens de bezetting van het Japanse tijdperk
gebruikt werden door de Japanse militairen in het Kempetai gebouw.Tijdens de bezetting van Japan, werd dit gebouw gebruikt door de Japanners om de Indonesische strijders te veroordelen, te martelen en te arresteren.
Dit gebouw werd beheerst door tieners van Surabaya en groeide uit tot het centrum van de strijd.
Tenslotte, dit gebouw werd overmeesterd doordat het was geraakt door de vele artillerie geschut.

 

Het 10 november museum bevindt zich achter op het plein en voor een zeer klein bedrag kunt u naar binnen.
Het museum is niet heel groot maar is absoluut waard om deze te bezichtigen en staat natuurlijk in het teken van 10 november 1945 en dat…..dat laat toch wel een indruk achter.