p1180272

In de geschiedenis van de katholieke missie in Java , werden twee zoons genaamd Jozef en Sanisa gedoopt in Magelang in 1865.De doop werd niet uitgevoerd in de prachtige kerk Ignatius kerk zoals het er vandaag it ziet. Daarom werd het land in 1890 aangekocht door Pater F.Voogel SJ , op het nieuwe land werd later de kerk complex gebouwd , hier stond al een gebouw op dat tijdelijk werd gebruikt als een plaats van verering voor de Katholieken.

De bouw van de nieuwe kerk werd uitgevoerd op 31 juli 1899 en een jaar later, op 22 augustus 1890, kon het worden gebruikt om de Heilige Mis te vieren , afgebouwd op 30 september 1900, werd er samen een mis geleid door Romo Mgr.LUYPEN, SJ van Batavia, vergezeld door pater SJ MUTZAER van Cirebon, Romo Asselbergs, SJ van Yogyakarta, Romo Fisher en Romo Heuvel van Magelang. Terwijl pater F. Voogel, eigenlijk kon hij niet de mis bijwonen en als gevolg van ziekte moest hij terugkeren naar Nederland.

Met de nonnen , 1937

Met de nonnen , 1937

Ook aanwezig waren de Kedu inwoners (Kedu is een plaats in het bestuurlijke gebied Temanggung in de provincie Midden-Java) de Nederlandse militaire officieren onder wie kolonel Van der Dussen, de Chinese leiders van de gemeenschap, en andere Indonesische leiders. Dit was een vrolijke manier om te laten zien, zodat de zegen provocerende ontzag van de Magelangse samenleving zich niet beperkte tot alleen de katholieken.

Een historisch moment vond plaats op 27 juni 1913, toen een jongen genaamd Java Soewini (14) gedooptcwerd met de naam van Margaretha. Daarna volgden Maria Moerjati, en weer gevolgd door 12 studenten. De Javaanse gemeenschap heeft het katholicisme omarmd en is het resultaat van het harde werk van de missionarissen van wie de namen verdiend gegraveerd werden met gouden inkt, onder hen Vader Van Lith en Pater J. HOVENAARS

220px-frans_van_lith

Deze ontwikkeling bracht men aan het denken en resulteerde in het uitbreiden van de kerk .Op 15 augustus 1926 vond de uitbreiding plaats en twee vleugels werden aan weerszijden van de ouder gebouw geplaatst , elke 3,5 m breed. De Orie familie die toen in Nederland woonde , schonken wandtapijten om het uiterlijk van de kerk te verfraaien.

Oost-Azië in oorlog veroorzaakte door invloed van Japan pijn voor het leven van de Kerk, in het bijzonder in Magelang. Nederlandse geestelijken werden gearresteerd en in de interneringskampen gegooid. Het gebruik van de Nederlandse taal werd verboden , de kerkelijk leven werd in toenemende mate geteisterd door de trieste dood van pater SONDAAL SJ.

p1180320
Hoewel Japan niet lang aan de macht was in Indonesië en de onafhankelijke Republiek Indonesië in 1945 de soevereiniteit erkende , was het geluk nog niet de kant van de kerk. Op 30 oktober 1945, kwamen Gurkha soldaten en bezette hun de Franciscaanse Zusters en deze werd gebruikt als hun hoofdkwartier. De volgende dag op 1 november 1945, vond er een bloedige drama plaatst en troffen het hele gezin Pasturan Magelang. Vijf mensen Romo, twee Broeders, twee broers en een koster werden ontvoerd door een groep mensen . Tien mensen werden meegenomen en vermoord op de begraafplaats Giriloyo Magelang. Drie jaar later vond opnieuw een moord plaats. Romo Sandjaja, pater, die werd verondersteld de mensen in Magelang te beschermen werd samen met Vader H. Bouwens ontvoerd en vermoord in het dorp Patosan, Sedan, Muntilan.

Op 1 augustus werd in 1962 begonnen met de renovatie van de kerk met de planners en uitvoerders van de stad Semarang.
Gotische stijl gebouw dat oorspronkelijk gereviseerd werd in een compleet nieuwe stijl. Enkele van de onderdelen van het oude gebouw functioneren tot nu toe nogg steeds , zoals de ramen van de mozaïek, de wenteltrap om omhoog te gaan naar het balkon en de kerkklokken. . De bouw van de kerk renovatie werd in ongeveer drie jaar afgerond.