spekkoek

Benodigheden :

100-150 gram meel
11-12 eieren
400 gram boter
2 zakjes vanille suiker
zout
250 gram basterdsuiker (wit)
8 tl kaneel
4 tl anijs
3 tl gemalen kruidnagel
2 tl kardamon
2 tl nootmuskaat

Voorbereiding :

boter zacht laten worden (niet smelten)
eieren scheiden
eiwit kloppen
kruiden klaarzetten
bakblik invetten
oven op 110-140 C*

Bereidingswijze :

maak van de boter een romige massa met de mixer
wanneer romige massa, doe er suiker met zout en vanille suiker bij
al roerend er de eigeel langzaam bij doen, roer met pollepel
hierna heel voorzichtig geklopt eiwit toevoegen in etappes, met pollepel
meel toevoegen en roeren
wanneer beslag enigszins glad, scheiden in twee kommen
ene beslag met kruiden, andere zonder kruiden
resultaat= beslag voor bruine laagjes en beslag voor witte laagjes
begin met wit laagje in bakblik, heel weinig>> dunne laagjes. 4 minuten in oven op 100-140 graden (grillstand!!)
(tijd is afhankelijk van oven) laagje mag niet aanbranden, maar moet wel echt gaar zijn!!
na 4 min volgende laag (bruin) en ga zo voort totdat beslag op.
wanneer laatste laagje kun je de koek nog even laten garen op 100 graden normale stand
blik eruit halen 5 minuten afkoelen
nu verder laten afkoelen zonder springvorm