Martabak Manis met dank aan de foto van J'Kitchen

Benodigdheden voor de martabak :
250 g bloem
10 g suiker
halve theelepel baking powder
2 theelepels gist ( deze aanmaken met wat melk en een beetje zout)
350 ml melk
2 hele eieren

Bereiding :
Doe alles in een grote kom ,klop het voorzichtig op met de hand en dek dit beslag af voor 20 minuten af met een schone theedoek.
Zet nu een pan met een hoge rand en een doorsnee van 28 cm op hoog vuur.
Zodra de pan heet is (men kan dit checken door een beetje water in de pan te doen en zodra het water gaat koken is de pan heet genoeg)
zet men het vuur op matig vuur , doe een beetje boter in de pan en wanneer deze gesmolten is schenkt men de gehele beslag ( ongeveer 1 cm ) in de pan.
Op een opstaande rand te krijgen draai je de pan zo dat het beslag op de zijkanten van de pan gaat zitten.
Laat het beslag nu gaar worden , wanneer deze gaar is haalt men de martabak eruit in 1 stuk en leg deze op een grote snijplank.

De vulling :
pure hagelslag
geroosterde pinda’s en fijngemalen
suiker
geraspte kaas , jong belegen
gecondenseerde melk.

martabak manis met dank aan de foto foodspotting

Bereiding :
Als de martabak op de snijplank ligt smeert men de martabak in met boter en sprenkelt dan de suiker erover heen en vervolgens de geroosterde en fijngemalen pinda’s.
Nu vult men de ene helft van de martabak met hagelslag en de andere helft met de geraspte kaas.
Doe nu de gecondenseerde melk erover heen.
Vouw of snij de martabak nu door de helft en snij deze in lekkere grote stukken en smeer als laatste de boter over de bovenkant.
Hierdoor gaat hij glimmen.
Gelijk opdienen en heerlijk eten !

 

Variaties :

 

martabak pandan

Martabak Pandan

Volg het recept van het beslag ( zie hierboven ) maar voeg hieraan pandan extract aan toe .

Bij deze variatie gebruikt men geen hagelslag en geroosterde pinda’s maar alleen de geraspte kaas en de gecondenseerde melk,suiker en boter.

 

 

Martabak Nutella..met dank aan de foto Vemale

Martabak Nutella of Toblerone

Volg het recept van het beslag boven aan de pagina en gebruik in plaats van hagelslag , Nutella of in stukjes gebroken Toblerone.

 

Foto’s :J’Kitchen , foodspotting en Vemale