Twee uur en zeventig kilometer ten oosten van Fort Rotterdam te Makassar ligt het verfrissend koele marktstadje Malino op de lagere hellingen van Gunung Bawakaraeng.
Het is te bereiken met bussen en minibussen,die regelmatig vertrekken vanaf het hoofdbusstation in Makassar.
De weg voert zuidwaarts door Sungguminasa, waar men kan stoppen om de ruïnes en het oude paleis te bekijken.

De weg naar Malino werd in 1927 voltooid, waarna de plaats werd ontwikkeld tot recreatiegebied voor Makassar.
In de koloniale periode was het een bergoord waar Nederlanders ontsnapten aan de hitte van de vlakten.
Het belangrijkste moment voor Malino kwam in 1946, toen de ‘Malino conferentie’ de basis legde voor de mislukken gedoemde Nederlandse
strategie van federalisme voor na oorlogs Indonesië.

Op zondagochtend, marktdag, komt het rustige stadje tot leven. Het gebied staat bekend om zijn groenten en fruit, boomtomaten, passievruchten, en avocado’s.
Verder vindt men hier orchideeën, vogels en geweven manden. In mei en november, staat Malino in vuur en vlam dankzij de bloemen van de hoge tulpenbomen,
die de weg en het park omzomen.
In dit gebied kan men prachtige wandelingen maken door dennenbomen en rijstvelden, omgeven door watervallen, bergen en rivierdalen.
Twee spectaculaire watervallen zijn te bereiken vanaf een kronkelweg ten zuiden van Malino.
Men kan ook Gunung Bawakaraeng in drie tot vier uur beklimmen vanuit het dorp Kanreapia, op de hoogtepunt van de weg voorbij Malino.
Het is een prachtige wandeling tussen hoog oprijzende bomen met korstmossen, waar ook orchideeën en talloze soorten volgens zijn te zien.

Adil Nurimba

Klik op de foto om te vergroten