loempia-semarang

Er zijn verschillende versie van Lumpia’s in Indonesië. Lumpia Semarang is één van de populairste loempia’s van Indonesië en dankt natuurlijk zijn naam aan Semarang waar het vandaan komt.

Voor de mensen die in Noord-Amerika wonen, wordt lumpia in verband gebracht met gerechten van de Filipino’s.
Echter, lumpia is ook een woord voor loempia in het Indonesisch, de term loempia’s is afgeleid van lunpia van de Hokien dialect uit het Chinees.

Bamboescheuten horen bij de vulling van deze loempia.
Hoe kan je nu bamboe scheuten koken zonder die onaangename geur door je keuken verspreid word,het geheim is ze te koken met een klein beetje suiker.

Benodigdheden :

15 vellen loempia
500 g geraspte verse bamboe scheuten of bamboe scheuten uit blik
500 g gepelde garnalen, fijngesneden
2 eetlepels gemalen gedroogde garnalen (Indonesisch: ebi)
5 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel gemalen witte peper
1 1/2 eetlepel oestersaus
1 eetlepel Indonesische ketjap manis (ketjap manis)
100 ml zelfgemaakte garnalen bouillon (kan worden vervangen door water en gedroogd garnalen)
3 eetlepels olie voor roerbakken

Benodigdheden bruine saus :

250 ml water
6 teentjes knoflook, fijngehakt
85 g kokos suiker, geraspte (Indonesisch: Gula Merah)
1/2 theelepel zout
1 eetlepel maizena of tapioca meel oplossen in een kleine hoeveelheid water
1 a 2 rawits , heel erg fijn gesneden

Bereiding bruine saus :

Breng in een pan water aan de kook en voeg hieraan toe ,kokos suiker , zout en knoflook,wanneer
dit allen kookt voeg men maizen/tapioca meel toe en laat de saus goed indikken,haal het van het vuur en laat deze afkoelen.

Lumpia/Loempia
Kook de bamboe scheuten met wat water en 1 eetlepel suiker tot dat het goed gekookt is , laat het nu uitlekken in een vergiet.
Roerbak de knoflook, voeg garnalen, bamboe shoots, gemalen gedroogde garnalen, oestersaus, ketjap manis, witte peper en zout.
Voeg nu de bouillon en laat deze koken tot het water verdampt.

Plaats 2- 3 el vulling op de loempia vel.
Gebruik de bruine saus om de loempia vellen dicht te lijmen , wat overblijft van de saus gebruikt u om te dippen.

Frituur ze mooi goudbruin en laat de loempia’s goed uitlekken op keukenpapier.