Kampung Gunung Brintik was een paar maanden geleden een ongeorganiseerde armoedige wijk ,gelegen aan de rand van Kali Semarang met ongeveer 325 huizen.Maar in de afgelopen paar maanden is het dorp getransformeerd en heeft het dorp ook een nieuwe naam gekregen : Kampung Pelangi die gevuld is met kleur

Het is nu een toeristische attractie geworden en men komt van heinde en ver , binnen en buitenland om deze kleurrijke kampung te bekijken.

Hoe is dit ontstaan ?

Dit project vloeide voort uit de Kalisari Flower Market die vorig jaar door de stadsregering werd vernieuwd. De bloemenmarkt ligt hier vlak voor en men wilde met de renovatie van de bloemenmarkt een nieuwe toeristische attractie maken, echter nadat dit gebeurd was kon men de schoonheid van de bloemenmarkt niet zien omdat deze overschaduwd werd door de armoedige wijk die daar achter lag.

Men kwam toen op het idee om een dorpsvernieuwing te doen met een budget van ongeveer Rph 3 miljard.

Dit werd echter niet ondersteund door de overheid en men begon geld in te zamelen d.m.v.donaties en maatschappelijke fondsen en eigen geld.

Bij het schrijven van deze reportage is het project nog niet helemaal afgerond omdat sommige huizen er nog erg slecht aan toe zijn , het gaat over ongeveer 100 huizen maar deze staan op de lijst om snel opgeknapt te worden.

Dit is zeker niet het eerste kleurrijke geschilderde dorp in Indonesië. Een aantal gebieden zoals Malang, Balikpapan en Lubuklinggau hebben ook een soortgelijke thematische kampung concept.

Doordat er zoveel toeristen komen naar deze kleurrijke kampung zijn mensen ook kleine winkeltjes begonnen waardoor zij ook minder in armoede leven.

Kampung Pelangi oogt fris en natuurlijk kleurrijk en wanneer u ooit in Semarang komt loop er dan eens doorheen want deze Kampung maakt u vrolijk !!

Adres : Jl. DR. Sutomo IV No.89, Randusari, Semarang Sel., Kota Semarang, Jawa Tengah 50244, Indonesië