Omslag Schaduw van de Blauwe Bergen

 

Drie generaties van de familie Charon dienen onder verschillende omstandigheden als militair in diverse krijgsmachtdelen over de hele wereld. Johan Charon, de pater familias, geboren in Nederlands Indië in 1916, begint zijn carrière in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL), maakt acties mee bij de invasie van de Japanners in 1942, overleeft als krijgsgevangene de dwangarbeid aan de Birma spoorweg en levert zijn bijdrage aan de pacificatie van de Indonesiche opstand. Door de soevereiniteitsoverdracht aan Indonesië in 1949 emigreert hij noodgedwongen naar Nederland. Hij integreert er en bouwt samen met zijn Liz, de ‘liefde van zijn leven’, een nieuw bestaan op in deze voor hen onbekende samenleving. Hij zet zijn loopbaan voort bij de Kon. Landmacht. Hun zoon Boy groeit op in een sterk veranderende maatschappij, met alle gevolgen van dien. Hij is gefascineerd door de moderne elektrotechniek, volgt daarin de beroepsopleiding en verkiest om daarna de familietraditie voort te zetten als militair bij de Zeemacht, bij het dienstvak wapenelektronica. Hij heeft een afwisselende en glansrijke carrière en dient op verschillende schepen en bij een aantal instellingen. Hij sticht samen met zijn Twentse vrouw Martje een gezin en krijgen een zoon Roman en een dochter Adinda. Samen maken de drie generaties een reis naar Thailand, Singapore en Indonesië om de beeldvorming van het verleden te completeren. Mede door zijn bewondering voor de prestaties van zijn grootvader en vader, zet ook Roman de traditie voort, maar kiest voor de fysiek en mentale zware opleiding bij het Korps Mariniers. Alle drie beleven op hun manier en in hun tijdsgewricht, zowel professioneel als privé, unieke avonturen en gebeurtenissen. Toonaangevend is de invloed van de familieafkomst in ieders leven en de processen die zich daardoor afspelen in ieders gedachtewereld, gevoelsleven, opvattingen en omgang met anderen.
De eerdere generatie werpt zijn schaduw over de volgende en samen treden zij uit de schaduw van de Indische Blauwe Bergen.

 

Bestellen bij uitgever www.boekscout.nl/shop -Romans Kroniek van een Indische famile sinds 2 oktober 2015 ISBN:978-94-022-161-6

 

De auteur

Blauwe Bergen Auteur

 

 

 

 

 

Jouke Schotel (1934) besloot, als nuttige tijdvulling, in zijn negen en zeventigste levensjaar zijn debuutroman te gaan schrijven. Geboren in het voormalige Nederlands Indië, als laatst overgebleven zoon van een Nederlandse vader en Indische moeder, bracht hij zijn jonge jeugd door op Bali en Java. Door de oorlogsomstandigheden doorloopt hij in 1941 slechts 3 maanden van de eerste klas van de lagere school, om pas na aankomst in Nederland in mei 1947, weer voor het eerst in de vijfde klas de draad weer op te pakken.
Daarna volgt hij de middelbare school op het Baarns Lyceum en doet eindexamen HBS-B. In 1955 begint zijn carrière bij de Koninklijke Marine, gedurende welke hij het commando mag voeren over een fregat. Hij beëindigt zijn marineloopbaan in 1985 in de rang van Kapitein ter zee. Hij vervolgt zijn werkzame leven als manager Marketing en Verkoop bij een Nederlandse industrie en als docent Internationale Betrekkingen bij een HBO. Zijn schrijverservaring gedurende zijn loopbanen, beperkt zich tot het schrijven van handboeken, lesmateriaal, studies, scripties en specificaties. Na zijn pensioen schrijft hij zijn autobiografie en enige jaren later de hier gepresenteerde roman.