Op 20 december 2016 verscheen er een bijzonder boek: De zuster van mijn moeder – afscheid van een generatie, geschreven door Ineke Kievit-Broeze.
Het is een lijvige familiekroniek, waarin op een boeiende, soms spannende maar vooral liefdevolle manier het waargebeurde verhaal van Dien Bartels verteld wordt.
Ineke Kievit erfde enkele weken na de dood van haar tante Dien een sansevieria en een grote verzameling brieven. De brieven boden haar een fascinerende ingang in het verleden van haar familie, een verleden waarin een boerengezin centraal staat waar twaalf kinderen werden geboren – maar waarvan er zes bij de geboorte of op jonge leeftijd zouden sterven.

Ineke neemt de lezer mee op haar zoektocht naar wat deze trieste gebeurtenissen voor het gezin betekend hebben, en hoe de ouders en de andere kinderen – vooral de zussen Dien, Zus en Jannie – ze verwerkt hebben. Soms lijkt het op een detective: welke omstandigheden en factoren hebben geleid tot deze drama’s?
Het meeslepende verhaal van haar familie beslaat zo’n 100 jaar en speelt zich af in de Hollandse dorpen Hellendoorn, Ommen, Lemele, Alkmaar en Wolfheze. Maar het gaat veel verder dan Nederland. Tante Dien maakte deel uit van het vrouwenkorps van het KNIL en vertrok daarvoor naar Indië, reisde onder andere naar Nieuw-Guinea, maar ook naar Kenia, Ierland en Uganda, waar ze vaak haar handen uit haar mouwen stak en van grote waarde was voor de plaatselijke bevolking.
ISBN: 9789492055316

 

 

 

 

 

Ineke Kievit-Broeze studeerde sociologie en is organisatieadviseur en coach. Ze publiceerde al eerder op haar vakgebied, waaronder de bestseller Effectief tijdbeheer, zin geven aan de tijd van je leven.
Dit is haar eerste non-fictie roman , De zuster van mijn moeder , afscheid van een generatie .