De drie Indo-Afrikaanse broers Jan, Jozef en Daan Cordus werden tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indie als krijgsgevangenen tewerkgesteld aan de Birma-Thailand spoorweg. Terwijl Daan als ziekenverpleger dagelijks overledenen moet afleggen, neemt Jan grote risico’s door voedsel te smokkelen. De broers proberen te overleven in de hel die ze moeten doorstaan voor hun vaderland. Maar na de onafhankelijkheid – en hun gedwongen vertrek uit de Republiek Indonesië – wacht alle Indo-Afrikaanse families een kille, vijandige ontvangst in datzelfde vaderland. De vergeten krijgers onthult de waarheid over de zogeheten Birma-Thailand uitkering, het smartengeld voor alle ex-dwangarbeiders, en de Japanse dwangprostitutie langs de Birma spoorweg. Maar bovenal is het een hommage aan de afstammelingen van Afrikaanse krijgers, en de vele andere etnische Nederlanders die het ultieme offer voor de Nederlandse vlag gebracht hebben zonder dat ze ooit erkenning hebben gekregen voor al het leed dat hun ten deel viel.
Dit boek zal verschijnen op 23 november 2017.

Synopsis De vergeten krijgers

Op 24 september gaat de documentaire van Griselda Molemans De vergeten krijgers over de indo-Afrikaanse veteraan Daniel Cordus in première tijdens het Nederlands Film festival. Deze voorstelling is helaas uitverkocht, maar vanaf 28 september wordt de film op verschillende plaatsen in het land vertoond, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Tilburg en Deventer.
Een aantal data’s en plaatsen zijn bekend waar deze documentaire te zien is , deze zijn  geplaatst in de AGENDA van de Stichting Indische Documenten.