Klik op de foto om te vergroten

Verslag aan het Muziekgebouw Frits Philips te Eindhoven op vrijdag 20 maart:
Gideons Droom door Ernst Jansz, ondersteund door Guus Paat ( solo-gitaar, ukelele en steelgitaar), Richard Wallenburg (basgitaar),Aili Deiwiks (viool) en Shelly Lapré ( dans- licht en schaduwspel)
Met een nieuwsgierige verwachting gingen mijn dochter en ik op weg naar het Muziekgebouw in Eindhoven. Ernst Jansz, die we toch voornamelijk kenden als de zanger/pianist/gitarist van DoeMaar, had nu wel een heel ander programma gemaakt. Ook al had ik een boek van hem gelezen: de overkant, waarin hij zijn jeugd en het verhaal van zijn vader een beetje vertelde, zou dit toch héél anders worden.
Zijn allereerste boek (1983) : Gideons droom had ik nooit gelezen.
Op een ontroerende amusante manier, maakt hij een reis door het verleden. De prachtige op krontjongachtige wijze uitgevoerde liedjes , praat hij aan elkaar en leest delen uit het boek voor.
Allereerst valt ons op hoeveel herkenbaarheid er zit in zijn verhaal over zijn vader, die hij nauwelijks gekend heeft. Veel heeft hij hem niet kunnen vragen over zijn afkomst omdat hij nog een kind was. Daardoor kwam hij toch in een soort van identiteitscrisis en is zelf op zoek gegaan naar de afkomst van zijn vader in Jakarta. De verhalen over zijn ouders raakten je tot in je ziel.
De sfeer werd versterkt door de prachtige liedjes die uitstekend vertolkt werden door het combo.
De dromerige verhalen uit zijn boek waar hij gedeeltes uit voorlas, werden ondersteund door de kunstenares Shelly Lapré met haar dans en schaduwspel.
Tot het einde toe hebben we genoten.
Na afloop was er een foto en signeersessie, waar we dan ook dankbaar gebruik van hebben gemaakt!
De vriendelijke en ontspannen manier van de voorstelling zette zich voort in de foyer.
Geduldig en met een persoonlijk praatje voor eenieder, gingen de artiesten met ons op de foto.
Het was een zéér bijzondere avond.
Helaas de laatste voorstelling van 2015, maar er is ons beloofd dat er in 2016 meer uitvoeringen komen.
Houdt de theateragenda in de gaten!

Mieke en Angelique Bruggeman