p1140659

klik op de foto’s te vergroten

 

Yogyakarta bezoeken is niet compleet wanneer er geen tijd wordt gemaakt om het Museum Vredeburg te bezoeken. De locatie is zeer gemakkelijk te vinden, die is gelegen aan de zuidkant van Jalan Malioboro. Het fort heeft een zeer hoge historische waarde aan de strijd tegen de indringers. Voordat het bekend werd als fort Vredeburg zoals nu, was het een fort met de naam Fort Rustenburg.

In 1760, op verzoek van Nederland, werd het fort zeer eenvoudige gebouwd op grond waarvan de eigendom behoorde aan de Kraton. In elke hoek van het fort staan er pilaren die worden aangeduid als Seleka of bastion dat op de vorm van een schildpad lijkt met zijn vier poten. Deze vier hoeken van de Sultan werden ook wel genoemd Jayawisesa (noordwestelijke hoek), Jayapurusa (noordoost hoek), Jayaprakosaning (zuidwest hoek) en Jayaprayitna (zuidoostelijke hoek). Onder toezicht van het bouwen van het fort werd een wetenschap deskundige uit Nederland gehaald met de naam Ir. Frans Haak, in 1767 werd begonnen met de bouw van het fort , eenmaal voltooid, was de vesting geperfectioneerd, en werd genoemd Fort Rustenburg wat betekent “Fort Resorts”.

De snelle oprichting van het fort was eigenlijk een strategie van Nederland die pleitte voor het belang van de handhaving van de veiligheid van de Kraton, hoewel de werkelijke bedoeling niets anders was dan een plek om de beweging van het Kraton zelf te controleren. Vanaf het fort, konden de Nederlanders gemakkelijker een kanon leiden over de Kraton als er op een dag een opstand was van het paleis, op deze manier was de afstand tussen het fort met de Kraton heel dichtbij.
De verwoestende aardbeving in Yogyakarta in 1867 leidde tot de ineenstorting van de vele belangrijke gebouwen in Yogyakarta, waarvan Fort Rustenburg. Meteen hierna werd de aanleg en vernieuwing van het gehele gebouw volledig herbouwd alles was immers kapot . Fort Rustenburg naam werd veranderd in “Vredeburg” wat betekent “Fort van de Vrede”. De naam werd gekozen als een manifestatie van de relatie tussen het Sultanaat van Yogyakarta en Nederland om elkaar niet aan te vallen op dat moment.
Op 9 augustus 1980 werd met de goedkeuring van Sri Sultan HB IX fort Vredeburg het Centrum voor Informatie en Ontwikkeling van de Nationale Cultuur. Op 16 april 1985 werd er aan de restauratie gewerkt om het fort te gebruiken als een museum van de strijd. Het museum werd voor het publiek geopend in 1987. Op 23 november 1992 werd fort Vredeburg een museum dat officieel de nationale strijd onder de naam “Museum Vredeburg kreeg. Nu functioneert het fort als een museum , fort Vredeburg heeft een volledige collectie dat bestaat uit gebouwen , fotocollecties met inbegrip van miniaturen en replica’s, evenals een collectie van schilderijen. Er zijn ook vier kamers dio0-rama geschiedenis over de strijd van het Indonesische volk , er is ook een prachtig koffie bar aanwezig waar men zich terug waant in de tijd, fort Vredeburg is absoluut de moeite waard om te bekijken .