Op 23 september 2017 verschijnt postuum de roman ‘In het spoor van Birma’ door auteur Femmy Fijten.
Kort nadat zij haar definitieve manuscript inleverde is zij overleden (20 juli 2017, op 63-jarige leeftijd).
“In het spoor van Bima’ is Femmy’s derde roman.
Eerder scoorde zij lof met ‘Terug naar Bandung’ en ‘Vaarwel Soerabaja’.
In ‘In het spoor van Birma’ is een brief van
Maarten ‘t Hart opgenomen ; “Femmy is bij dit laatste boek dichtbij zichzelf gebleven. Wellicht is deze roman daardoor haar meest geslaagde roman geworden”

 

 

De roman ‘In het spoor van Birma’ gaat over twee jonge mensen die beiden (indirect) slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog. Als tweede generatie slachtoffers dragen zij de sporen van het leed dat hun ouders is aangedaan. Zij is opgegroeid in een beklemmend gezin waarvan de ouders het bombardement op Rotterdam, het verraad en de hongerwinter hebben meegemaakt. Zijn ouders hebben hun wortels in Nederlands-Indië en zwegen over de gruwelen onder de Japanse bezetter. Hun levens kruisen elkaar, er ontstaat een romance, maar ze raken elkaar ook weer kwijt. De angst voor verraad, en hun woede en achterdocht jegens buitenstaanders raken ze echter niet kwijt.

De roman is gebaseerd op waargebeurde verhalen en aangrijpende dagboekaantekeningen opgetekend door een dwangarbeider die de verschrikkingen tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn heeft overleefd. De kennismaking met dit dagboek verandert in hoge mate het leven van de hoofdpersoon, Emma. Het verhaal van Emma is grotendeels gebaseerd op de jeugd van de auteur.

Uit het dagboek van Birma; ‘Ik ben ontdaan van elke menselijkheid.’

Informatie en bestellen; http://nieuwedruk.nl/boek/in-het-spoor-van-birma.html