Tijdens ons bezoek aan Surabaya bezocht SID ook hier het ereveld.

p11709071

Voordat we arriveren bij het ereveld rijden we door een woonwijk,een rustige woonwijk waar kinderen spelen en voetballen.

Aan het einde van wijk treffen we het ereveld.Het is een groot en prachtig onderhouden ereveld.
Ook hier liggen de mappen met de andere erevelden keurig in een open kast.We krijgen wat water te drinken en er arriveert een ouder echtpaar,uit Nederland.
Mevrouw is lichtelijk in paniek, zij kan het graf niet vinden van haar vader en SID is SID en bemoeit zich met het gesprek.
Allereerst moest de vrouw rustig worden,het enige wat ze wist is dat haar dochter hier een jaar geleden was geweest en dat haar vader hier moest!!!liggen.
Tijdens het rustig worden vertelde SID aan de vrouw dat haar vader misschien toch ergens anders begraven was en maakte haar attent op de mappen.
We gaven haar de map van Semarang en we ieten de vrouw rustig zoeken naar de naam van haar vader en ja hoor hij was begraven in Semarang,gelukkig haar vader was gevonden.
We besluiten over het ereveld te lopen en foto’s te maken en tot onze verbazing treffen we hier 3 familieleden aan,op zeer jonge leeftijd overleden ,de broers van mijn vrouw haar opa.
Het begon langzaam te regenen wat al gauw overging in vreselijk hard regenen ,de temperatuur daalde en het werd gewoon koud maar SID is een bikkel en niet van suiker dus we hopen dat u geniet van de mooie foto’s

Op het ereveld in Soerabaja zijn zowel burgerslachtoffers als militairen van het voormalige Koninklijk Nederlands-Indische Leger en van de Mariniersbrigade in Nederlands-Indië begraven. Er liggen op het ereveld meer dan 5000 slachtoffers begraven.Midden op het ereveld staat het Karel Doorman-monument. Dit monument herinnert aan de slag in de Javazee op 27 februari 1942, daarbij ging schout-bij-nacht Karel Doorman met zijn geallieerde eskader ten onder. Het betekende het einde van een heroïsche poging de Japanners de doorgang naar Java te stoppen.
Van de slachtoffers die vielen bij deze slag, werd slecht een enkeling hier begraven, 915 marinemannen vonden een zeemansgraf.
Hun namen staan op vijftien bronzen platen op de achterzijde van het monument.

Het adres van het ereveld : Jalan Makam Kembang Kuning I Atas
Plaats : Surabaya