SID op visite bij Vera van der Laar-Hensbergen dochter van Thelma

Enige tijd geleden bezocht SID in Noordwijk Vera van de Laar-Hensbergen
Hier werden wij zeer gastvrij ontvangen .
Vera is blond maar wel Indisch , zij komt uit een gezin van 5 kinderen waarvan de oudste en de jongste blond zijn en de middelste 3 donker zijn.
Soms slaan de Indische genen een familielid over maar haar hoge jukbeenderen en iets getrokken ogen vertellen dat zij niet helemaal Nederlands is ondanks haar blonde haren.
Alle 5 kinderen zijn op een andere plek geboren , de 3 oudste in Nederlands-Indië en de 2 jongste in Nederland zoals in vele Indische gezinnen voorkomt.

Klik op de foto om de te vergroten.

Hun ouders zijn Ted en Thelma, Ted komt uit Nederland en ging met de SS Fushimi in 1938 naar Nederlands-Indië om te werken echter in 1942 kwam Ted terecht in het Jappenkamp waar hij 3,5 jaar heeft gezeten ,in 1946 diende hij voor de KNIL en ging in 1947 terug naar Nederland.
November 1947 , hetzelfde jaar dat Ted naar Nederland was gekomen vertrok hij weer naar Nederlands-Indie met de Flying Dutchman.
Als klein meisje groeide Thelma op in Sumatra waar zij bekend was als dé zwemkampioene .

Thelma was een vrouw met vele talenten , zij beheerde niet alleen Nederlands in woord en geschrift maar ook Engels en Frans, was dol op gedichten schrijven en ook schreef zij trouw in haar dagboeken die werkelijk een uitlaat klep voor haar waren. In januari 1948 vertrok Thelma met de SS Oranje naar Nederlands- Indië en kreeg ook dat jaar verkering met Ted.
Op 16 juli 1948 zijn zij dan ook getrouwd en raakte ze hierna zwanger van hun eerste dochter Thelma-Marion die geboren werd op 28 april 1949 in Batavia.
Ted werd voor zijn werk overgeplaatst naar Makassar op 17 oktober 1949 waar ook hun 2de dochter Famke werd geboren op 27 maart 1950 in het Staatshotel , hier vond ook de opstand plaatst waar een grote menigte MERDEKA brulde.
Door alle toestanden die zich afspeelden in Indonesië , de Bersiap ,de schietpartijen waren zo heftig besloot Thelma te vertrekken samen met haar 2 dochters Marion en Famke naar Nederland op 23 oktober 1950 met de John.v.Barneveld richting Castricum waar zij tot juli 1951 verbleef.

Documenten van vader Ted .

klik op de foto om deze te vergroten

 

In juli 1951 vertrok ze wederom terug naar Indië met de SS Willem Ruis naar haar man die nog steeds verbleef in het staatshotel van Makassar.
In 1952 verhuisden ze met z’n allen naar Soerabaja waar op 16 juli 1952 zoon Ted werd geboren , niet veel later in december vertrok het hele gezin terug naar Nederland met de SS Willem Ruis.
In Nederland werden de 2 kinderen Dick en Vera geboren.


Ted overleed op 54- jarige leeftijd in Nederland.
Thelma ging in Nederland aan de slag als directie secretaresse en werkte van half 8 in de ochtend tot half 6 in de avond in Rotterdam voor een bedrijf aangezien zij alleen achterbleef met 5 kinderen.
Maar Thelma kon niet wennen aan Nederland , het was altijd te koud voor haar , getraumatiseerd door wat ze allemaal gezien en meegemaakt had in Nederlands-Indië greep ze dan ook steeds vaker naar de fles net als haar toendertijd overleden man Ted, dit veroorzaakte vele problemen in het gezin waar alle kinderen onder leden.


Thelma kreeg op 67-jarige leeftijd een hersenbloeding en vertrok naar Den Haag waar ze op 21 februari 1996 op 75-jarige leeftijd is overleden.
In de periode 1942 tot aan 1953 schreef Thelma in haar dagboeken , zéér persoonlijke dingen , erg emotioneel , verlangend , verbazend en verdrietig.

Thelma haar dagboeken

De familie heeft besloten dit online te zetten bij onze Stichting Indische Documenten waar we dan ook zéér vereerd mee zijn, ook heeft de familie besloten dat de gehele dagboeken reeks op openbaar mag staan zodat een ieder dit mag lezen maar NIET mag uitprinten dan wel kopiëren van de website.

Lees Thelma haar dagboeken en leef mee , huil mee en denk aan haar.

Dagboek deel 1 , 1942-1945

Dagboek deel 2 , 1942-1945

Dagboek 1946-1947

Dagboek 1948

Dagboek 1949

Dagboek 1951-1952-1953

 

Uit het familiealbum van de familie van der Laar-Hensbergen

Klik op de foto’s om deze te vergroten.