cinemasia-ontourposter2016

 

Amsterdam, 31 oktober 2016

CINEMASIA FILMLAB 2017 VAN START MET AZIATISCHE FILMS OVER LIEFDE

Afgelopen vrijdag vond de aftrap plaats van de 8e editie van het CinemAsia FilmLAB in Cinetol in Amsterdam. Drie opkomende talenten zijn geselecteerd om onder professionele begeleiding van de Nederlandse filmmaker Jimmy Tai een korte Aziatische diaspora film te maken. Het thema van CinemAsia FilmLAB 2017 is ‘LIEFDE’. 

 Begin oktober zijn de eerste zes filmprojecten geselecteerd uit alle inzendingen voor CinemAsia FilmLAB 2017. Drie projecten gaan uiteindelijk in productie. Dit keer is het voor het eerst dat één van de projecten is geselecteerd door het publiek. De ‘online voting’ leverde 2223 stemmers op, waarvan de meeste stemmen (683) naar “PRICETAG” zijn gegaan. De andere twee zijn geselecteerd door de FilmLAB-commissie. Dit zijn “LIEFDE” en “TSUYA”.

 

Op 7 t/m 12 maart vindt de 10de editie plaats van CinemAsia in Amsterdam.

 

 

Download hier de film gids en het schema.

film gids

schema

“PRICETAG” van Myrthe Nymph Wai

Pricetag gaat over de 29-jarige Jeffrey Chen, die in een Chinese supermarkt werkt als winkelmedewerker. Eén ding wat hij daar heeft geleerd: alles heeft een prijs. Zijn jeugdliefde is de 27-jarige Annie Lin. Zij komt uit een traditionele, welvarende Chinese familie met strenge ouders. Ze zijn al twee jaar verloofd, maar Jeffrey heeft niet genoeg geld om aan de eisen van haar ouders te voldoen. Filmmaakster Myrthe Nymph Wai (18) komt uit Den Haag en heeft een Chinese achtergrond. Momenteel is zij eerstejaars student ‘Film en Audiovisuele Media’ aan de Dutch Filmers Academy in Hilversum.

“LIEFDE” van Enang Wattimena

 

enang-wattimena_120

Deze documentaire is een onderzoek naar het familieverhaal van de hoofdpersoon. Hij herinnert zich een mysterieuze familiefoto van zijn voorouders, een gegoede Indische familie in Nederlands-Indië. Hierop staat tevens zijn betovergrootmoeder, een vrouw uit Atjeh, afgebeeld. Dan blijkt dat zijn betovergrootmoeder van de foto is geknipt van de originele foto. De foto roept veel vragen op: dit is de start van een zoektocht naar de vele gezichten van liefde. Filmmaker Enang Wattimena (34) is Moluks-Indisch, geboren en getogen in Brabant en woont nu in Rotterdam. Dit is zijn eerste filmproject.

“TSUYA” van Yurena de Dios

Het verhaal vindt plaats aan het einde van de dodenwake voor Aisho Watanabe, een Japanse chef-kok van een familierestaurant in Amsterdam. Zijn weduwe Kumiko houdt thuis een wake met een mix van Japanse en Nederlandse tradities. Wanneer ze onverwachts een teken krijgt van haar overleden echtgenoot dreigt alles uit de hand te lopen en komen alle opgekropte frustraties naar boven. Filmmaakster Yurena de Dios (38) woont in Amsterdam, is Spaans en heeft een Chinese stiefvader. Zij heeft een sterke voorliefde voor Aziatische cinema. Sinds 2011 is zij professioneel filmmaker, regisseert ze muziekvideo’s, commercials en sindskort maakt ze ook fictiefilms.

Mentor Jimmy Tai

Jimmy Tai (40) is een Nederlandse filmmaker van Chinese afkomst. Jimmy studeerde scenario & regie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2006 maakte hij PING voor het CinemAsia FilmLAB. Tevens werkte hij als regieassistent aan producties als Bro’s Before Ho’s, New Kids, De Club van Sinterklaas, Mees Kees op de Planken, Sonny Boy, ‘t Schaep met de 5 Pooten. Jimmy Tai: “Alle bouwstenen zijn anders om een goede film te maken en elke keer ga je daar weer anders mee om. Zo proberen we het unieke uit elk verhaal naar boven te brengen. Ik kijk ernaar uit de kandidaten voor FilmLAB 2017 te begeleiden.”

Na een intensief productieproces, onder begeleiding van FilmLAB-producers Judith Mulder en Daan Vree zullen de gerealiseerde films hun wereldpremière beleven tijdens de 10 editie van het CinemAsia Film Festival, dat van 7 t/m 12 maart 2017 plaatsvindt in Amsterdam. Daarna gaan de films on tour door ’t land.

 

the-golden-cane-warrior-2