tjendol

Benodigheden :

Voor de siroop: 1 dl water ,100 g gula djawa
(javaanse suiker in ronde schijven of in blokjes)

Voor de tjendol:

100 gr rijstebloem
1 eetl. maizena
500 ml water
zout
natuurlijke levensmiddelenkleurstof (rood en/of groen)
vergiet of aardappelpureemaker**
diepe kom
grote kan met deksel

**
aardappelpureemaker

Voor de drank:

ijsblokjes
ca. 8 dl romige kokosmelk (blik of pakjes)als deze te dik is even opkoken
met wat water.

Bereiding:

Breng voor de stroop gula djawa met 1 dl water aan
de kook. Roer tot de suiker is opgelost en kook nog 3 minuten op klein vuur.
Laat afkoelen.

Meng voor de tjendol de rijstebloem met de maizena, het zout, de 3 eetlepels
kristalsuiker in een pan.
Roer er 500 ml koud water beetje bij beetje door.
Voeg een paar druppels kleurstof (groen of rose)toe.
Breng het op een matig vuur al roerende aan de kook.
Draai het vuur laag en laat de dikke “pap”
(nog steeds roerend) in een paar minuten zachtjes gaar worden.

Vul een diepe schaal voor de helft met koud water en wat ijsblokjes.
Zet een vergiet op de kom of hou de aardappelpuree maker zo dat deze net in het water hangt.
Druk de warme paplepel voor lepel door het vergiet, zodat sliertjes
pap “tjendol” in het koude water vallen.Doe dan de tjendol in een kan waar een
deksel op kan en zet deze voor gebruik in de koelkast met wat vocht uit
de kom zodat de tjendol onder het water ligt.

Schep de tjendol met de vocht in 4 grote glazen,
vul de glazen met ijsblokjes.
Je kan er eventueel ook nog wat nangka doorheen doen maar niet iedereen houdt daarvan.
Schenk de stroop en de kokosmelk erover en geef er grote
lepels bij om alles door elkaar te roeren.