Klik op de foto om te vergroten

tempeh

Tempé is een vlees vervangend product vervaardigd door de fermentatie* van sojabonen.
Tahoe en tempé zijn zuiver vegetarische en uitermate gezonde producten,
die zijn bereid uit soja- of kedelébonen.
Beide kunnen heel goed heel of gedeeltelijk dienen ter vervanging van vlees of vis.
Zoals tempé als tahoe bevat veel eiwitten, koolhydraten en vetten, en verder onder
meer ijzer, magnesium, kalium en vitamine B en E.
Tempé kan je koken,bakken en stoven.

Dat tempé lekker is, dat wist je waarschijnlijk al.
Maar wist je dat tempé ook hartstikke gezond is?
Tempé is vetarm en volledig cholesterolvrij.
Zo bevat 100 gram tempé maar liefst 37 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid proteïne ook stimuleert het je natuurlijke immuunsysteem.
Het bevat verder maar liefst 67 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van het gezonde mineraal mangaan.
Volgens wetenschappers verkleint het eten van de gefermenteerde sojabonen bovendien de kans op diabetes.
De proteïne en vezels die het rijk is stabiliseren namelijk het bloedsuikerniveau.
Wil je echt supergezond eten, maak dan een maaltijd klaar met tempé met of zonder peulvruchten.
Dan verlaag je namelijk ook nog eens de kans op hart- en vaatziekten.
tempé is zo goed als zeker afkomstig van Java.
Het wordt voor de eerste maal vermeld in 1875, in een Javaans-Nederlands woordenboek.
Op 22 maart 2012 werd bekendgemaakt dat Indonesië de taak had gekregen te beschrijven wat tempé is en waar het aan moet voldoen.

Hoe maak je tempé?

Het is niet moeilijk om tempé te maken maar het vergt wel tijd.
Het hele proces neemt 4 dagen in beslag.
2 dagen om de soja bonen te ontdoen van hun velletjes en
2 dagen om te fermenteren.