Klik op de foto’s om te vergroten

gebakken_emping

Emping, emping melinjo / belinjo (Indonesië) is een vegetarische kroepoek.
Ze smaken een beetje bitter maar eenmaal gewend aan deze smaak…zeer verslavend.

Wat is het?

Het is een oranje-rode vruchtje van de van oorsprong Indonesische gnetum gnemon boom.
De pit van deze vrucht wordt hiervoor gebruikt.

Gnetum_gnemon_boom

De vruchtjes worden geroosterd zodat het harde, leerachtige schilletje er makkelijker af te halen is.
Wat overblijft is een blanke pit/noot.
Deze slaat men plat en legt men in de zon te drogen.
Voor gebruik worden ze gefrituurd tot luchtige kroepoek.
Emping betekent chips, Melinjo is de naam van het nootje.

de_vrucht

Hoe te gebruiken?
Kant-en-klare emping eet je met een snufje zout gewoon als snack
als onderdeel van een rijsttafel of bijvoorbeeld bij gado gado.
Lekkerder is het om emping vlak voor gebruik zelf te bakken.
Daarvoor laat je een klein handje rauwe emping in een pan behoorlijk hete olie (190°C) glijden.
Een keer roeren en de emping is al klaar, letterlijk 2-5 seconden.
Snel uit de olie scheppen, goed uitschudden en op keukenpapier uit laten lekken.
Strooi tenslotte zout erover heen na behoefte.
Rauwe emping is luchtdicht nog maanden zo niet jaren te bewaren, gebakken emping liefst zo snel mogelijk opeten.

Beheerst u de taal niet,geen probleem het kijken naar het filmpje is leerzaam en leuk!