trassi

 

Wat is trassi?

Trassi of Trassie is ontwikkeld vanuit de behoefte van de vissers
de gevangen garnalen lang houdbaar te maken; als eerste zijn de zongedroogde garnalen ontwikkeld
en als innovatie hierop volgde de trassi,
die een ingewikkelder productieproces kent.
De belangrijkste soorten trassi, die in Nederland verkrijgbaar zijn, zijn:
Garnalenpasta, zoals gebruikelijk is in Suriname, China en Thailand.
In droge blokvorm, zoals gebruikelijk is in Maleisië en Indonesië
Een droge gemalen (poeder)variant die, doordat het voorgemalen is en,
afhankelijk van de fabrikant, mogelijk versneden wordt met vulstoffen,
veel van zijn geur en smaak verloren heeft en daardoor van een mindere
kwaliteit is.
De garnalenpasta kan men over het algemeen direct toevoegen aan een gerecht
tijdens het roerbakken.
De trassi in droge blokvorm kan het beste met een mespuntje worden
gedoseerd en mee gefruit worden met de uien en kruiden aan het begin van
de bereiding van een gerecht, zodat deze trassi goed oplost.
De poeder variant kan tijdens het roerbakken gestrooid worden.

Bewaar trassi in een pet of glazen potje met een afsluitbare deksel
in de koelkast, in welk geval trassi haar authentieke smaak en kwaliteit
blijft behouden en heel lang houdbaar is.

Het trassi mysterie…..Waar is de trassi gebleven?

Ineens was het er niet meer.
Niet in de supermarkt en ook niet in de toko.
Het blokje trassi, de voor de Indische keuken onmisbare garnalenpasta.
Nog wel in poedervorm verkrijgbaar, maar waarom niet meer in vaste vorm?
Lees hier “De ontrafeling van het trassi-mysterie”.
De nederlandse regering heeft besloten dat naast de gemengdbloedige Indische Nederlanders, welke zo succesvol ge-assimileerd zijn
uiteindelijk ook de trassi moest assimileren.
Assimileren op een zodanige manier dat er weinig meer van de oorspronkelijke vorm overblijft.
De gemengdbloedige Indische Nederlanders zijn als het ware van vaste vorm in een witte poedervorm ge-assimileerd.
Het beleid van nederland is zodanig dat zij alle andere allochtonen buiten de Indische Nederlanders
om wel hun vaste oorspronkelijke vorm wil laten behouden, behalve dan voor hun eigen stamkinderen
afkomstig uit voormalig Nederlands Indië.
Immers, deze gemengdbloedige stamkinderen zijn een levende
en tastbare herinnering van nederlands koloniale verleden welke de huidige regering zo snel als mogelijk
wil vergeten. Het bewust onthouden van de nederlands indische geschiedenis, met als laatste stap, de trassi-assimilatie,
en hiermee een hele bevolkingsgroep in wit poeder laten opgaan.
Maar waar deze hoge ambtenaren geen weet van hebben is dat het witte poeder
op een dusdanige manier in hunne neuzen geblazen zal worden zodat bij elke ademhaling zij
eraan herinnerd worden dat het weg-assimileren van de Indische Nederlander en de trassi een
onbegonnen zaak is omdat het poeder in alle hoeken van de samenleving stevig gedijt en alle
vormen kan aannemen zonder hun oorspronkelijkheid te verliezen.
Moge de geur van trassi hun tot in de lengten van jaren eraan doen herinneren dat de gemengdbloedige
Indische nederlander niet is weg te blazen en een blijvende herinnering zal zijn.